أنارستان

أنارستان
بایگانی

وابستگی های ساده ۱

دوشنبه, ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۲، ۰۱:۴۲ ب.ظ

در حال بازخوانی مباحث اعتیاد بودم چند نکته نظرم رو جلب کرد،

در جامعه تصورات مختلفی در مورد اعتیاد وجود داره و بسیاری از ما خواه ناخواه میتونیم به درجاتی از اعتیاد مبتلا بشیم. چه روندی اتفاق میفته که اعتیاد بوجود بیاد؟

فرد ماده ایی رو مصرف میکنه یا عملی رو انجام میده که باعث حس لذت در ذهن میشه. با ترشح ماده دوپامین در مغز (سامانه لیمبیک) حس لذت رقم میخوره.

 

این دوپامین رو شما مثل یک قاشق شربت گوارا در نظر بگیرید که هر بار در دهان میگذارید از شیرینی و خوشمزگی اون وجودتون به وجد میاد. دوپامین همینکار رو در ذهن انجام میده. در واقع اگه دوپامین نباشه شما از یک قاشق شربت همونقدر لذت میبرید که از خوردن یک قاشق سرکه!

 

خب شما اگه هر روز چند بار از این شربت گوارا بخورید چه اتفاقی میفته؟ بعد از نهایتا یک هفته دلتون رو میزنه، دلتون یک ماده جایگزین میخواد یا یک رایحه جدید شربت. یا اصلا ممکنه دلتون دیگه شیرینی نکشه و چیزی مثل دوغ بخواید! همه ی این ها به ترشحات هورمونی مغز ربط داره.

 

خب بریم سراغ گزاره های جدی تر. در روند اعتیاد به مواد مخدر فرد با مصرف مواد احساس سرخوشی میکنه، چرا؟ چون همون ناقل دوپامین در مغزش آزاد شده و احساس لذت شکل گرفته. بعد از چند بار مصرف این فرآیند عادی میشه و مغز به میزان بیشتری دوپامین نیاز داره تا درکی از لذت داشته باشه. فرد معتاد میبینه که اون دز سابق مواد احساس سرخوشی سابق رو نمیده پس یا ماده رو تغییر میده و یا مقدار رو زیاد میکنه و به این صورت روز به روز وابسته تر میشه.

 

 

خب چه اشکالی داره؟! 

اینکه فرد بخواد دائم لذت بیشتر و بیشتری ببره چه موردی داره؟ مگه خوشی بده؟ لذت مضره؟!

از چندین جنبه میشه به این سوال جواب داد: 

اول اینکه بله، حد نامشخصی از لذت به شدت بد و آسیب زننده است. بدن توان تحمل ممتد لذت رو نداره و از یک جایی به بعد خود این لذت تبدیل به رنج میشه، تصور کنید که دائم غذا بخورید و این غذا رو بالا بیارید و دوباره غذا بخورید، بعد از چند ساعت دهان شما اصلا مزه غذا رو حس نمیکنه. هورمون ها و ترشحات بدن به هم میریزه و این عمل حکم شکنجه رو پیدا میکنه.

 

 

اینکه یک مسئله ایی به انسان لذت میده بخاطر نادر بودن اونه. اگر همین الان دستتون رو در آب خنکی فرو ببرید از خنکی اون لذت میبرید اما اگر از یک روز پیش دستتون رو در آب خنک گذاشته باشید، باز هم این خنکی لذت بخشه؟ عادت کردن به هر مسئله ایی لذتبخش بودن اون رو از بین میبره در واقع سیستم حسی ما دیگه اون محرک رو نادیده میگیره.

 

 

پس برای سلامت فرد باید تعادلی بین رنج، لذت و شرایط عادی برقرار باشه. حفظ این چرخه سلامت ذهنی زندگی فرد رو حفظ میکنه.

 

نکته مهم در مصرف مواد مخدر و سایر اعتیادها با درجه تخریب بالا اینه که موادی که این حجم از لذت رو ایجاد میکنن در سایر قسمت های بدن هم باعث فرآیندهایی میشن که سرعت واکنش ها رو بالا میبره، مثل بالا رفتن متابولیسم بدن. این بالا رفتن بدون کنترل در مدت زمان کوتاه اصطلاحا باعث سوختن سلول ها میشه. شاید شنیده باشید که معتادین به شیشه به شدت لاغر میشن یا برخی مواد باعث خورده شدن و فاسد شدن اعضای بدن فرد درگیر اعتیاد میشن.

 

حالا بیاید به یکی دیگه از شیوه های رایج اعتیاد که عموما به عنوان اعتیاد شناخته نمیشه بپردازیم و اون هم اعتیاد جنسیه..

 

 

 

 

 

 

موافقین ۳ مخالفین ۰ ۰۲/۰۲/۱۸
أنارستان

نظرات  (۴)

متن تموم شد ؟

پاسخ:
ادامه ش در پست بعد ان شاءالله
۱۸ ارديبهشت ۰۲ ، ۲۳:۳۸ پلڪــــ شیشـہ اے

چه جالب بود.

منتظر خوندن بقیه اش میمونم.

ببخشید، میخونمتون، اما از بس در حال بدو بدو هستم و در مواقع لهیدگی میام، فرصت نوشتن نظر نمیشه. عذر

 

پاسخ:
عزیزمی
همین که گاهی نظراتتون رو میبینم برام حس خوب محبت رو داره، منم خودم نمیرسم مرتب سر بزنم...
خلق الله همه به طریقی گرفتار

چه جالب اعتیاد جنسی !!!

منتظر میمونم
دوتا سوال دارم 

چرا یه چیزهایی اعتیاد آور میشه ولی یه چیزهایی مثل همین شربت خوردن یا لذت آب سرد بعد از مدتی ایجاد دلزدگی میکنه ؟ 

یا اشتباه متوجه شدم و اینم همونه ... اونجا با تنوع دادن دنبال دوز بالاتر لذت هستیم اینجا با بالا بردن دوز مصرف مواد یا مواد قوی تر ؟

یه سوال دیگه 
بچه های اوتیسم چرا دچار کلیشه میشن و وقتی یه چیزی بهشون لذت میشه دیگه تو دامش می افتن و معتادش میشن ؟
پسر من به یه لذت ساده مثل تکون دادن بطری یا قلقلک دادنش یا صدا دادن در کابینت هم معتاد میشه و کلیشه هاش معمولا در راستای لذت هایی هستن که میبره 

پاسخ:
متغییر های زیادی رو میشه بررسی کرد در رابطه با اعتیاد. برای مثال اصلا چرا ما از اعتیاد به مواد مخدر پرهیز میکنیم؟ چون آسیب زننده ست. اما خیلی از اعتیاد ها رو ما دچار میشیم که اصلا توجهی نداریم مثلا اخلاق بد یا عادت به یک گناه.

مکانیسم اعتیاد ها تقریبا مشابه هست اما به خود اون عمل هم بستگی داره. برای مثال خود ماده ایی مثل آب اثر شیمیایی متفاوتی داره نسبت به یک ماده شیمیایی مثل الکل. گاهی وسعت اثرگذاری و گاهی عمق اثر گذاری و تحت تاثیر قرار دادن دستگاه عصبی مدنظر هست. و خب آب اثر بد الکل رو هم نداره. اما ما به نوعی به آب هم اعتیاد داریم که مضر نیست و خیلی هم مفیده 😊


در مورد بچه های اتیسم شاید تمرکز روی بحث اعتیاد نباشه
یعنی ممکنه لزوما بخاطر حس لذت اون کار رو انجام نده(حس لذت و درک اون به سامانه لیمبیک در مغز ربط داره)
اگه این حالت بود که شاید از جهاتی خوب میشد چون میشد یک رفتار رو تقویت کرد با این ترفند.
بچه های اتیسم بیشتر انزجار از تغییر دارن. نمیخوان داده حسی ورودی تغییر کنه چون براشون دردناکه یا چیزی شبیه درد.
مثل وقتی که ما نمیخوایم آمپول رو تحمل کنیم. ما به لمس های معمول عادت داریم. فشار دست، فشار لباس برامون عادی هست اما فشار سوزن و فشار چاقو برای ما دردناکه. حالا بچه اتیسم اینطوره که لمس پرز فرش براش دردناک میشه چون حس های قوی تری داره، از صدای معمول اذیت میشه چون شنوایی قوی تری داره.
تمام این موارد میتونه برعکس باشه یعنی بچه حس های ضعیف تری داره درد رو حس نمیکنه و گاهی اینقدر جایی از بدنش رو میخارونه که عمیقا زخم میشه، یا دائم دوست داره ماساژ و فشار دریافت کنه و چیزهایی از این قبیل. حالا چرا میخنده و خوشحاله؟ خب کودک یک نوع حس رو دریافت میکنه و این موج پیام عصبی توی طیفی قرار داره که درکص دردناک نیست، دوست داره دوباره این اطلاعات حسی رو دریافت و انالیز کنه مثل واکنش ما در شناحت چیزهای جدید، این امکان وجود داره که اون عمل براش لذت هم به دنبال داشته باشه، یعنی اول قسمت درک لمس در مغز درگیر میشه و بعد سیستم لیمبیک اما اینکه بشه این عمل رو در رده ی اعتیاد قرار داد خیلی سخته، این عمل میتونه مشابه پیاده رویی روزانه ما، مثل آب خوردن یا بوییدن یک گل باشه، لذت داره، ما تکرارش میکنیم اما وابستگی اونقدر ریشه دار نیست که اعتیاد درنظر گرفته بشه در تعاریف علمی.


ممنونم از توضیحت 

من که بهش دقت میکنم 
فکر میکنم اولین بار لذت میبره 
دومین سومین بار هم
بعد به مرور کمتر لذت میبره 

بعدش دیگه رنج میکشه و ولی ولش نمیکنه 
از این نظر گفتم شاید شبیه اعتیاد به مواد مضر باشه 

هم اعتیاد جنسی رو بگو هم کاش اعتیاد به گناه رو باز کنی بحثش رو 

مثلا روایات مرتبط هم بیاری که نور علی نور 

پاسخ:
در مورد بچه های اتیسم تا به حال به این نکته ایی که میگید نرسیدم. باید ببینم و یه مدت ارتباط داشته باشم که متوجه بشم.

در مورد اعتیاد جنسی هم ان شاءالله به زودی.
اعتیاد به گناه رو بصورت اختصاصی و با استفاده از روایات کار من نیست البته اما همون مکانیسم عادته که در مورد اعتیاد هم گفته شد. چه کار خوب چه کار بد تقریبا یک مکانیسم دارن و تفاوتشون در مضر بودنه ثانویه ست

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">